Değerli meslektaşlarım;
Mehmet Akif; sarsılmayan bir imanın ve inancın sahibi, Türk Mütefekkiri, yazar, şair, hafız, Kur’an Mütercimi, Veteriner Hekim, vicdani hassasiyeti yüksek bir aydın, ilkeli bir ahlak adamı ve tüm özellikleriyle idealist bir aksiyon ve dava insanıdır.
12 Mart 1921 tarihinde kabul edilen İstiklal Marşımız, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı dizelerle vücut bulmuştur.
Aynı zamanda Veteriner Hekim olan İstiklal Marşı Şairi Mehmet Akif Ersoy, mesleğini yaparken at sırtında Anadolu’yu dolaşarak, Türk Milletini yakından tanıma ve içindeki cevheri keşfetme imkânı buldu.
Anadolu’yu ve Anadolu insanını yakından tanıyan be bunu da sanatçı kimliğiyle bütünleştiren Mehmet Akif Ersoy, duygularını sanatçı kişiliği ile birleştirerek İstiklal Marşımız ve Çanakkale Şiir’ine yansıttı.
Mehmet Akif Ersoy, Türk milletinin derin duygularına tercüman olmuş bir şair olduğu gibi, Türk Veteriner Hekimleri için de rehberdir.
M. Akif Ersoy, İstanbul’un işgalinden sonra aldığı davet üzerine milli mücadeleye katılmak üzere Burdur Mebusu olarak Ankara ya geldi. Burada Taceddin Veli Camisi imamı tarafından karşılandı ve Külliye içinde kendisine küçük bir oda tahsis edildi ve İstiklal Marşımızı da burada yazdı. Gece gelen ihamı kaçırmamak için bazı dörtlükleri, mum ışığında dergâhın duvarlarına kazıdığı söylenir.
Şunu da özellikle belirtmek istiyorum.
Aynı zamanda, Veteriner Hekim olan İstiklâl Marşı şairimizi doğru anlamalıyız. Mehmet Akif Ersoy; bağımsızlığı hayatının her karesine sığdırmış, kişiliğinin bir parçası haline getirmiş, eşine az rastlanan büyük bir şairdir.
Mehmet Akif Ersoy, kapanmaya yüz tutmuş bir devrin sancıları, yitirilen manevi mirasın ortaya çıkardığı burukluklar, Milletin içine düştüğü yoksulluk gibi olumsuz şartlara rağmen, başlatılan Kurtuluş Mücadelesi sırasında asla ümidini yitirmemiş ve herkese de bu ümidi aşılayan isimdir.
Teknikte Batı, ama inanç noktasında Doğu’yu temsil eden “Asım” neslinin hayali figürünü dizelerde çizerken, Batı’nın maske arkasındaki, “Tek dişi kalmış canavar” kimliğini de açıkça ortaya koyan, “Sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır” anlayışını hayatının en temel ilkesi edinen kişidir.
Mehmet Akif Ersoy, yok edilmek istenen bir milletin yeniden var olduğunun dünyaya tekrar kanıtlandığı abide eser olan İstiklal Marşımız için; “O şiir bir daha yazılamaz, onu kimse yazamaz. Onu ben de yazamam. Onu yazmak için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim milletime karşı en kıymetli hediyem budur. Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diyen kişidir.
Ali EROĞLU
TVHB MERKEZ
KONSEYİ BAŞKANI