Prof.Dr.Nihat BAYŞU’ya Allah(CC)tan rahmet, tüm sevenlerine ve meslek camiasına başsağlığı ve sabır dileriz
Prof. Dr. Nihat BAYŞU’nun ÖZGEÇMİŞİ
1937 yılında Çorumda da doğdu. 1956 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesine kayıt oldu. Aynı fakülteden 1961 yılında mezun oldu. 1962 – 1964 yılları arasında yedek subay olarak askerlik görevini tamamladı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Biyokimya kürsüsünde başladığı öğretim üyeliği hayatında 1967 yılında Doktor, 1972 yılında Doçent, 1977 yılında ise profesör ünvanını aldı.
1968 – 1971 yılları arasında sırasıyla Hür Berlin Üniversitesi, ABD Cornell Üniversitesi ve Beyrut, Hayvan Sağlığı Enstitüsünde çalışmalar yaptı.
1980 yılında Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi dekanlığına seçildi. 1986 yılında TAEK, Lalahan Hayvan Sağlığı ve Nükleer Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevinde bulundu.
1986 – 1992 yılları arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Rektörlüğü yaptı. 1992 yılında yeni kurulan Kars Kafkas Üniversitesi Kurucu Rektörlüğüne atandı. 1998 yılına kadar bu görevi başarı ile yürüttü. 2004 yılında yaş haddinden emekli oldu.
Prof. Dr. Nihat Bayşu çok sayıda ulusal ve uluslararası bilimsel kuruluşa üye olup rektör olduğu dönemlerde, İtalya, Yunanistan, İngiltere, Belçika, İsveç, Hollanda, Gürcistan, Bulgaristan gibi ülkelerde konferanslar verdi ve işbirliği çalışmalarında bulundu.
Prof. Dr. Nihat Bayşu’nun 8 adet basılmış kitabı, 43 adet bilimsel yayını, 9 adet sonuçlanmış araştırma projesi bulunmaktadır..
Yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi senatosu ismini bir toplantı salonuna, Kars Kafkas Üniversitesi senatosu ise ismini bir konukevine vermiştir.
İngilizce ve almanca bilen Prof. Dr. Nihat Bayşu evli ve 2 çocuk sahibidir.
TVHB – HİZMET ÖDÜLÜ GEREKÇESİ
Öğretim üyeliği, Müdürlük ve Dekanlık görevlerinden başka 3 Cumhurbaşkanı tarafından 4 kez atanmak suretiyle toplam 12 yıl rektörlük yaparak; Mesleğimizle ilgili çok sayıda Bilim insanı yetiştirmesi yanında rektörlük yaptığı her iki üniversitenin alt yapı hizmetleri ve bilimsel gelişimine büyük katkılarda bulundu. Hizmet verdiği Üniversiteler bünyesinde Veteriner Fakültelerinin kurumsallaşması için olağanüstü çalışmalar yaptı. Hizmet verdiği Üniversiteler bünyesinde Bilimsel kurum ve kuruluşlar açarak, Doğuanadolu bölgemizin bir bilim insanı olarak kalkınmasında önemli çabalar sarf etti. Mesleğimizle ilgili bilim ve teknolojinin gelişmesine önemli katkılarda bulundu; tüm bunların yanında barışçı ve beyefendi kişiliği ve üstün hizmetleri nedenleriyle TVHB Hizmet Ödülüne layık görülmüştür.